Pressfoto på Sport & Pengar

Skrivet i Fotoresor den 2011-11-24 klockan 18:33:00

Frida in action!
Vi är ute på äventyr ännu en vecka! Den här gången bar det av till huvudstaden.
Idag har vi varit på studiebesök på Dagens Industri och därefter plåtat på konferens/mässa som hette Sport & Pengar. Vi har precis skickat in bilderna på en prisutdelning och nu ska vi dra vidare till butiksöppningen av Awesome Rags på Hamngatan här i Stockholm och plåta mingelbilder. Det har varit sjukt lärorikt och spännande (lite nervöst också) men det har gått bra och nu är vi astaggade inför kvällen!
Måste dra för vi ska orientera oss iväg genom staden nu, ha det bäst allihopa!
/Sofia


Första dagen i Stockholm

Skrivet i Fotoresor den 2011-11-24 klockan 18:28:03

Så nu har vi kommit upp till Stockholm och börjat våra tillfälliga jobb som pressfotografer.
Än så länge har vi fotat på presskonferensen Sport &Pengar och nu ska vi snart, om sju minuter typ, dra på invigningen av det nya modehuset AwsomeRags och foto mingel.
Här kommer en random bild jag tog på Frida under konferencen. :)
// Gina


Fotomässan 2011

Skrivet i Allmänt den 2011-11-21 klockan 09:09:56

I lördags drog mina kära päron med mig till Fotomässan i Stockholm i för tidigt i födelsedagspresent. Att vara där var lite som att vara i himlen. På riktigt. Halleluiiiiaaaaaa!
I ren eufori gick jag runt bland alla montrar fingrandes på alla möjliga grejer - och med mig hem fick jag en kameraväska och en fjärrutlösare (vilket jag egentligen inte vet om) samt ett par tidningar.
Knallade förbi LBS-montern och fick se att en del av våra bilder hängde uppe, det var coolt!



/isabell


KOM PÅ VÅRAN FOTOUTSTÄLLNING!

Skrivet i Allmänt den 2011-11-18 klockan 20:59:20







Presenterad för fotostudion

Skrivet i Allmänt den 2011-11-18 klockan 09:53:24

Hej!
Denna vecka har jag för första gången använt mig av studion, då vi gått in i kursen FotoB och lämnat A-kursen bakom oss.
För att vara första gången tycker jag faktiskt att det gick bra för mig, även om jag upplever ljussättningen som en riktig luring; man vet aldrig vad som ser bra ut innan man testar. Men det kommer jag nog in i!
Tänkte hur som helst bjuda på lite studiobilder. Enjoy!



Fotostudion

Skrivet i Allmänt den 2011-11-18 klockan 09:04:39

Igår fick vi genomgång av Emma i studion. Heavily increased excitement level!
/Sofia


Ett Ugandiskt Höstlov

Skrivet i Allmänt den 2011-11-11 klockan 11:11:40


Hej! Jag tänkte slänga in ett förhoppningsvis ganska kortfattat blogginlägg om vad jag gjorde under höstlovet, medan alla andra sörmlandsbor kurade ihop sig under en filt framför någon disneyfilm. Jag var nämligen i varma Uganda, tillsammans med 21 andra glada, men väldigt olika typer av människor! Det var riktigt spännande kan jag säga, och jag fick både träffa alla underbara barn, åka på safari och äta den rätt så smaklösa maten som de har där nere.
Så, för er som är sugna på att uppleva någonting väldigt annorlunda, så rekomenderar jag verkligen detta otroligt vackra land! :) Som bevis på det, så låter jag er se några bilder jag tog under resan. Hoppas det gillas!


Mitt lov

Skrivet i Allmänt den 2011-11-11 klockan 11:07:09

Nu är man tillbaka i skolbänken igen efter ett lov. Mitt lov har bestått av att jag har åkt upp till Stockholm och träffat min moster, hennes man och såklart mina småkusiner. Självfallet var kameran med mig på den trippen, dels för att jag tycker om att fota och dels för att min moster hintat det. Så jag gjorde lite små fotojobb där hemma hos dem, det var extremt svårt med ljuset, det var nämligen ganska molnigt och grått ute och att fota inne var en mardröm. Det berodde inte bara på ljuset utan det var så att treårig Tyra ville inte vara med på bild egentligen. Jag lyckades trots allt med både att fota inne och att få med Tyra och hennes tvillingsystrar på bild, så jag tänkte att jag ska dela med mig av de bilderna.

Resten av lovet tillbringade jag med att jobba i tre dagar som vikarie åt min mamma på hennes jobb och att ha helg. Behövde tjäna in lite pengar som jag kan betala pappa med eftersom jag lånade pengar av honom till ett objektiv. 

Här är i alla fall bilderna! Enjoy!

/Frida Larsson, www.fridalarssonphotos.blogg.se


Fotomässa

Skrivet i Allmänt den 2011-11-11 klockan 11:04:33

Hellu!

I onsdags fick vi mail av Emma att vi hade möjligheten att skicka in foton till Stockholmsmässan. Vi har inte en blekaste om ifall ens en enda bild av de vi skickat in kommer bli vald, men det var värt ett försök. Så i akut och febrilt redigerande satt vår lilla goa fotoklass framför datorerna igår eftersom det var sista dagen att skicka in bilderna. Svinsvårt att välja ju! Hur ska man veta vad som är i klass att hänga där liksom?

Jag skickade också in ett par bilder såklart, man vill ju inte missa chansen när den kommer till en och står och knackar på dörren! Att försöka är i alla fall sjukt värt.
Så, om du åker till Stockholmsmässan som är om ett par helger kanske du ser bilder som är tagna av folk från vår klass. Vem vet?

Här är en att av mina bidrag



/ Jessica


Liten retorikutbildning

Skrivet i Allmänt den 2011-11-11 klockan 11:02:33

Hallå!
Igår på fotolektionen hade vi besök av Kalle, en kille som kan det där med konsten att tala. Vi i fotoklassen hade inte riktigt greppat den lilla detaljen än, men jag, och förhoppningsvis alla andra i foto, lärde mig ett och annat igår.

Det började med att Kalle gjorde en presentation av sig själv, sedan fick vi i tur och ordning sänga vad vi hette och vad vi brukade tänka på innan vi skulle göra en redovisning eller liknande. Jag själv har inte att tala inför folk på min topp tio favoritsak att göra, och innan jag talar brukar jag tänka på att tala tydligt då jag har en tendens att mumla och sluddra en hel del när jag talar. Andra tankar kring den frågan var att tala långsamt, välja bort onödiga ord, gå igenom vad som skulle sägas, harkla sig med mera.
Vi fick därefter kolla på en talare och diskutera kring honom, och sedan göra en övning där gruppen delades upp i två och den ena gruppen fick välja plats och publik (ålder, antal) åt den andra och vice versa. Min grupp fick 20 stycken 7-8-åringar ute på en ridbana. Vi valde att göra detta till barnens första ridlektion och vi gick igenom hästens olika delar.
Efter att ha tittat på ännu en talare gjorde vi ännu en övning där en person skulle vara från ett påhittat land samt tala ett påhittat språk och en andra person skulle tolka denne. Övningen lockade till många skratt och var en fin avslutning på dagen innan vi gjorde en liten utvärdering och gick hem för dagen.

/Isabell


Fotoutsällning?

Skrivet i Allmänt den 2011-11-11 klockan 10:56:30

Vi i Foto A har bestämt att vi ska ta och göra en resa tillsammans i vår. Mallorca eller Paris var det rimligaste målet vi pratade om (Tror jag?) och vi räknade ut kostnaden för resan för oss allihopa tillsammans. 48 000:- ska vi lyckas få ihop vilket i mina öron inte känns jätterimligt med tanke på att det är ett halvår kvar. Plus en jävla massa plugg och nationella prov på det. Och annan fritid.

Innan lovet hade vi i alla fall sagt att vi skulle ha en fotoutställning här på skolan veckan efter lovet. Alltså typ igår. Vilket inte riktigt blev av eftersom det blev lite tajt med planering och eftersom vi inte lyckats marknadsföra det på något sätt. Känns som att jag låter jättekritisk till hela grejen, men det gör jag faktiskt inte. Jag tycker det skulle vara skitkul med en massa fotojobb, utställningar och andra evenemang. Sånt gillar jag. Men summan vi ska samla in känns lite för stor. Jag kanske har fel. Men det känns så.

I alla fall så ska vi försöka ha en utställning om två veckor, och jag hoppas att vi tar tag i det snart för jag tycker det ska bli skitkul. Bara tiden som jag tror förstör för oss, samt att några av oss bor som vi gör. På landet och långt bort. Vi lyckas liksom skjuta upp det hela tiden. Hehe.

Jag tycker i alla fall det ska bli roligt att göra allt vi pratat om, frågan är väl bara om vi hinner, har tid, lust och ork till det. Håller tummarna i alla fall!

/Alexandra, www.alexandraeriksson.se


Rookiefestivalen 2011

Skrivet i Fotoresor den 2011-11-05 klockan 21:44:14













Okej, nu tänkte jag ta och berätta för er lite mer noggrant vad vi egentligen gjorde på Rookefestivalen. Bjuder på lite bilder ifrån fredagen eftersom jag inte fått de från lördagen (vilket jag vill ha Pernilla!!) Hade tänkt att göra det tidigare men legat sjuk hela lovet och åkt på en maginfluensa, men nu har jag lite ork i kroppen för att blogga lite!

Pernilla och jag träffades på skolan vid 10 och en timme senare kom Nathalie, Isabelle (Emmas assistent) och Alex (en kille som fotade för Rockfoto) och hämtade oss. Då satte vi oss i Emmas minimala bil som inte är gjord för så mycket packning. Ungefär 4 timmar senare var vi framme i Hultsfred, slängde i oss sjukt efterlängtad mat och drog till festivalen där vi kollade läget, fick press-skyltar, armband och allmän information. Sedan åkte vi vidare till de minimala stugorna, bokstavligt talat minimala, var knappt att Alex fick plats med sin luftmadrass på golvet.

Efter att vi gjort oss hemmastadda i vårt nya hem de två kommande nätterna åkte vi till festivalen då vi riggade upp studion och började testfota innan Pernilla stod redo med kameran och jag och Nathalie försökte haffa in folk. Vår uppgift var alltså att fota besökarna på festivalen för Rockfoto, och sedan skulle vi redigera bilderna vi tagit som sedan kom upp på hemsidan (www.rockfoto.nu). Vi hade scheman som vi skulle gå efter som såg ut så att 19.00 började Pernilla fota då jag haffade folk, 20.00 fotade jag då Nathalie haffade folk och Pernilla redigerade sina bilder, 21.00 fotade Nathalie, Pernilla haffade folk, jag redigerade och sådär höll det på fram till 02.00.

Även om det var helt sjukt roligt och lärorikt var det minst lika hemskt och jobbigt. Vi stod inte särskilt långt ifrån öppningen och insläppet så vi frös en hel del, samt att våra ryggar, ben och fötter gick sönder. Särskilt min rygg. Var helt gudomligt skönt att lägga sig i den där lilla obekväma våningssängen i stugans sedan. Sedan var det inte bara roligt för att vi älskar att fota, utan för att fulla människor verkligen är roliga. Vissa kom tillbaka minst 5 gånger och ville vara med på kort och andra bad oss vara med på bilder (som ni ser här över, lite randoms jag inte en vet namnet på liksom). Ungdomar med alkohol i kroppen blir också väldigt tröga och vingliga så framförallt under lördagen fick vi seriöst utbrott på alla som rev ner bakgrunden hela tiden eftersom de gick bakom strecket vi tejpat och inte framför trots att vi bett dem. Vi typ "F R A M F Ö R bruna strecket", och de typ "JAHAAA, BAKOM!!". Ah, ni fattar.

Lördagen bestod av en hel del chill under förmiddagen, vi började ju faktiskt inte förrän halv 7. Så vi redigerade bilder och sov en del innan vi gjorde oss i ordning. Lördagen såg i princip ut likadant som fredagen förutom att jag och Nathalie var de enda som fotade, Pernilla gjorde typ.. annat! Haha. Nejmen det var en massa band hon ville se, så följde inte schemat särskilt mycket under lördagen utan gjorde lite som vi kände för. Det funkade hur bra som helst.

När Kapten Röd spelades så fotade vi alla tre, vi fick ju stå i fotodiket framför scenen vilket var hur coolt som helst. Sedan stod Pernilla och jag och kollade ett tag till innan hon och jag tog sista fotopasset. Sedan kan nu ju gissa hur sjukt jävla slut man var. Bara dog hela vägen hem under söndagen.

Med andra ord: Helt underbart fantastiskt jätteroligt men samtidigt så jävla jobbigt.

/Alexandra, www.alexandraeriksson.se


Glasögonputsare på Biostaden

Skrivet i APU praktik den 2011-11-02 klockan 22:28:47

 

Som sagt så hade jag min praktik på den nyöppnade biografen Biostaden här i Nyköping. Det är en riktigt häftig bio med väldigt högt i tak och jag har trivts underbart bra där i dom två gångna veckorna. Det har varit riktigt lärorikt och jag har faktiskt lyckats bättra på min ganska obefintliga förmåga att prata med folk som jag inte känner. Dock har det varit en ganska annorlunda praktik då jag inte började förens fram mot tre-fyra på eftermiddagen och jobbade fram till elva på kvällen. Men men, det fungerar väl det också. :)

 

I princip alla som jobbade där gav mig arbetsuppgifter och agerade handledare åt mig men dom som jag främst var hos var dom tre maskinisterna Eddie, Jörgen och Peter.

Dom lärde mig hur projektorerna fungerar och hur man använder dom, hur man bemöter biobesökarna, hur man bäst packar om i soptunnorna för att få plats med så mycket skräp som möjligt och hur man effektivast sorterar ut panten. Japp, jag stod och grävde i soptunnor! XD

Dessutom gav maskinisterna (och alla andra som jobbade där) mig tips på hur jag skulle klara mig i arbetslivet och hur man räknar ut moms när man är egen företagare. Det där sista förstod jag dock inte ett skvatt av.

 

Nu skulle jag kunna skryta om en massa tekniskt trams som 3Dn och filmdukarnas storlek men jag tror att jag skippar det eftersom att jag inte tror att någon skulle orka lyssna. XD

 

Och nu kommer vi till varför det står glasögonputsare i rubriken. Nja, nu var det ju så att pusta glasögon inte var det enda jag gjorde men det var en väldigt stor del. Jag hade många olika arbetsuppgifter och ofta skiljde även dom sig från dag till dag. Det här är lite av vad jag fick göra:

 

Putsa 3D-glasögon sittandes på golvet i personalrummet (eftersom att det är nybyggt hade dom inga stolar än XD och tvättmaskinen till glasögonen fungerade inte så man var tvungen att göra det för hand). Det var i alla fall ca 500 glasögon som skulle putsas tre gånger om varje dag. Undrar om mina fingrar någonsin kommer att sluta lukta tvättsprit?

Stå vid insläppet och riva biljetter och visa vart alla ska ta vägen. Ni ska bara veta hur vilsna alla är. Man säger "till höger" och dom går bestämt åt vänster. Pust...

Starta filmerna. Vrida om en nyckel och trycka på en knapp sen vänta i salongen och se till att allt fungerar som det ska.

Dela ut och samla in 3d-glajjor före och efter filmerna. Alltså kämpa med lådor fulla med hoptrasslade glasögon medan det strömmar in folk som bildar kö samtidigt som du ska le och hälsa alla välkomna och "ha det så kul". Stressigt.

Lätt och snabbt städa ur salongerna efter filmerna. Sopa upp tappade popcorn ifrån stolarna och plocka bort lata människors skräp ifrån mygghållarna. Plus stuva omkring innehållet i sopptunnorna för att göra plats för mer skräp.

Hjälpa personalen i kassan att fylla på godishyllorna, vika popcorn-kartonger och göra i ordning dom olika barnmenyerna.

Prata med random biobesökare. Grymt trevligt att prata med alla pensionärer och film-junkies om deras liv, olika händelser och filmer. Det var som en rast fast det ingick i jobbet.

 

Jag är faktiskt den första praktikanten biofolket här i Nyköping har haft och det var ju lite av en ära. Plus att dom tydligen tyckte att jag gjorde ett tillräckligt bra jobb och var tillräckligt trevlig och glad för att dom skulle fråga mig om jag har lust att hjälpa till på kvällar och helger då det är extra körigt. Få betalt för att hänga på bion, tjuvtitta på film och vara social med biobesökare? JA TACK! :D (hoppas dock att tvättmaskinen snart är fixad, vill INTE stå och putsa glasögon något mer)

 

// Gina